Şeful ritului ambrozian din Biserica Catolică, Eminenţa Sa, cardinalul Angelo Scola, a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai. El s-a alăturat astfel unui grup select al marilor teologi care au fost recompensaţi cu acest titlu onorific, din care mai fac parte Papa Emerit Benedict al XVI-lea, ce a acceptat titlul în perioada în care era cardinalul Jozef Ratzinger, ori Patriarhul Ecumenic al Constantinopolelui, Bartolomeu I. La Cluj, cardinalul Angelo Scola a pledat pentru valorile ecumenismului.
Ecumenismul este o datorie pentru fiecare creştin, iar misterul Sfintei Treimi poate explica modul în care creştinismul îşi poate regăsi unitatea, fără să renunţe la diversitatea bisericilor locale, a spus înaltul ierarh catolic.
Potrivit cardinalului Angelo Scola, ecumenismul poporului a progresat foarte mult în ultimii ani, independent de ecumenismul comisiilor de dialog teologic. El a dat exemplul arhidiecezei pe care o păstoreşte, acolo unde comunităţile catolice au oferit găzduire, în propriile lor lăcaşuri de cult, comunităţilor de ortodocşi ruşi, moldoveni sau copţi, care au astfel posibilitatea de a avea servicii divine regulate şi stabile. În plus, există posibilitatea unei cunoaşteri reciproce între diferitele comunităţi creştine, spune cardinalul Angelo Scola.
”În urmă cu două săptămâni, a vizitat oraşul Milano patriarhul Constantinopolelui, Sanctitatea Sa, Bartolomeu. Am ţinut o adevărată lecţie despre ecumenism la Palatul Regal din Milano. Am remarcat sintonia şi complementaritatea dintre noi. A fost, practic, o lecţie pe două voci”, a spus cardinalul Angelo Scola.
Antropolog al teologiei
Cardinalul Angelo Scola a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai, la propunerea decanilor facultăţilor de teologie greco-catolică şi romano-catolică. Ambii decani, profesorul Jozsef Marton de la Facultatea de