Se arunca multa mancare la gunoi. Asta arata studiile din ultimii ani, facute pe plan national si international. Cu alte cuvinte, se vorbeste de o risipa tot mai mare de alimente.
De Ziua Mondiala a Mediului, reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului atentioneaza ca siguranta alimentara a planetei este in pericol. Tema aleasa pentru marcarea Zilei Mondiale a Mediului din acest an „Gandeste. Mananca. Salveaza”, se aliniaza efortului comun depus in ultimii ani de organizatiile internationale pentru a stopa pierderile si risipa de alimente.
Studiile arata ca aproape jumatate din mancarea lumii ajunge la gunoi. Aceasta situatie ingrijoratoare este cauzata de diferite cauze: conditii improprii de depozitare, expirarea termenului de valabilitate, dezinteresul manifestat de consumatori pentru anumite produse. Pierderile se inregistreaza mai ales in faza de productie-recoltare, prelucrare si distributie, in timp ce risipa alimentelor are loc in general in comert si la consumatori.
In Uniunea Europeana, fiecare persoana arunca aproximativ 179 de kilograme de alimente pe an. Aceasta inseamna in total 89 de milioane de tone pe an si se prognozeaza ca pana in 2020 se va ajunge la 126 de milioane de tone. In ceea ce priveste tara noastra, potrivit statisticilor, fiecare roman arunca anual aproape 100 kg de mancare. In topul produselor care sunt aruncate se afla legumele, fructele, pestele si mezelurile. Grav este faptul ca 15 la suta din mancarea aruncata nu este nici macar scoasa din ambalaj.
Pentru marcarea pe plan local a acestui eveniment Agentia pentru Protectia Mediului Botosani a organizat un program de activitati educative, in colaborare cu unitatile de invatamant, organizatii neguvernamentale si autoritatile locale, care a avut ca scop constientizarea si implicarea cetatenilor in problematica protectiei mediului. Calendarul de activitati