Poliţia a folosit din nou ieri gaze lacrimogene şi tunuri cu apă contra protestatarilor din Istanbul în cea de-a cincea noapte de demonstraţii antiguvernamentale. Acestea vin după ce cu o zi înainte vicepremierul şi-a cerut scuze manifestanţilor răniţi care au acţionat „din sensibilitate“ pentru mediul înconjurător.
Activiştii turci au cerut concedierea şefilor poliţiei din Istanbul, epicentrul protestelor care au cuprins zeci de oraşe, Ankara şi altele din cauza violenţei cu care au răspuns demonstraţiilor, scrie BBC. De asemenea, ei au respins scuzele vicepremierului Bulent Arinc, spunând că remarcile sale „amintesc de un război civil“.
Un grup cunoscut drept „Platforma Solidarităţii Taksim“ (Taksim este piaţa unde au avut loc primele proteste – n.red.) susţine că i-a înmânat ieri lui Arinc o listă cu revendicări, acestea incluzând interzicerea folosirii gazelor lacrimogene, eliberarea protestatarilor reţinuţi şi renunţarea la planurile de a urbaniza parcul Gezi, din Piaţa Taksim, singurul loc verde din zonă. „De paşii pe care-i face guvernul depinde evoluţia evenimentelor“, spun reprezentanţii grupului de activişti.
Când şi-a cerut scuze, vicepremierul a asigurat că protestele iniţiale au fost „juste şi legitime“ şi că excesul de forţă al poliţiei a fost greşit. Bilanţul oficial este de două persoane ucise în manifestaţii. Poveşti care circulă pe site-urile de socializare spun că poliţia a folosit atât de mult gazele lacrimogene şi sprayurile cu piper încât pe străzi au murit câinii şi pisicile comunitare. Imaginea simbol a protestelor din Turcia a devenit o tânără îmbrăcată în rochie roşie şi cu părul răvăşit atacată de un poliţist cu un spray cu piper.
În Iran, o înmormântare s-a transformat într-un protest cu zeci de mii de participanţi
Câteva zeci de mii de iranieni au participat la înmormântarea unui