Fierul vechi, de cele mai multe ori furat, ajunge la firmele de colectare ce platesc pentru el bani "la negru". Fierul achizitionat este "albit" in acte cu facturi si tranzactii fictive incheiate cu fel si fel de firme din tara, din mai multe judete, iar apoi, cu actele "in regula", firma colectoare vinde mai departe fierul vechi unei companii mai mari, incaseaza banii si dupa cateva luni de activitate dispare subit. Asa arata reteaua mafiei fierului vechi din judetul Dolj, o retea aplicabila pentru toata tara, relateaza publicatia locala Gazeta de Sud. Pe langa ilegalitatile cu fier vechi, schema achizitiilor fictive a cuprins si firmele de constructii unde patronii scot din firme bani folosind metode "la negru".
"Fierul vechi este adus la firmele respective si preluat fara sa se emita vreun act persoanei fizice. Apoi, firmele respective trebuie sa dovedeasca provenienta marfii si fac documente fictive, facturi false care ar proveni de la foarte multe firme din tara, din mai multe judete. Dupa care, marfa este vanduta la persoane juridice care exista. Cu alte cuvinte, cineva cumpara fier vechi de la o persoana juridica ce nu exista (sau exista, dar e in faliment) si vinde apoi catre o persoana juridica existenta.
Reteaua mafiei fierului vechi - persoane fizice Foto: Gazeta de Sud Fierul fie e furat, fie nu i se cunoaste provenienta, dar firma care il colecteaza il trece prin intermediarul care exista si ii da, astfel, o provenienta "legala". Aceste tranzactii fictive sunt o mare problema pentru noi la Dolj, la Olt si Mehedinti", a spus Ioan Filipescu, director executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, potrivit Gazeta de Sud.
Autorizarea e aproape o formalitate. Firmele mari prefera sa dea bani firmelor mici si dubioase, decat sa se incurce cu persoanele fizice
Mai departe, dupa ce incaseaz