Pentru români, 05 iunie 2013 ar trebui declarată zi istorică. Pornind de la stema pe steag, la o televiziune de ştiri din România, s-a vorbit despre Unirea cu R Moldova şi noţiunea de “proiect naţional”.
Faptul că, la comisii, la revizuirea Constituţiei, a trecut un amendament legat de revenirea pe drapelul naţional a stemei României a dat naştere la un val de discuţii pro şi contra. Cele mai tembele mi s-au părut opiniile celor care au susţinut că, prin stemă, vor fi întinate valorile “Revoluţiei din 1989” şi “gaura din steag”. Nu o să mă leg acum de “revoluţie”, care, de fapt, a fost una dintre cele mai bine puse puncte la punct operaţiuni ale serviciilor secrete, în special, din fosta URSS. Dar nu pot să nu râd de prostia – poate trebuia să scriu PROSTIA – legată de gaura din steag. În ce fel poate să întineze stema României, unul dintre simbolurile statului român, o gaură, “simbol al revoluţiei”? Doar emitenţii acestor imbecilităţi ştiu.
Adevărul este că nici principalul iniţiator al amendamentului (Emacu, de la PSD) nu au reuşit să explice foarte bine de ce a făcut propunerea. Una dintre explicaţiie furnizate de către acesta a fost asemănarea cu drapelul Ciadului. Pentru cine nu ştie, România şi Ciad au steaguri aproape identice. Diferenţele se fac doar la nivel de nuanţele culorilor, lăţimea benzilor tricolore şi dimensiuni (poate îşi mai aduce aminte cineva ce scandal a făcut Ciadul la ONU, în anii ’90, din cauza asta). În orice caz, nu acesta este motivul pentru care se doreşte revenirea stemei pe drapelul tricolor al României.
Dar, pentru există mereu şi un DAR, a trebuit să vină cineva să îi explice parlamentarului român că nu este nici o problemă cu asemănarea dintre tricolorurile din Ciad şi România, pentru că, la fel, s-ar întâmpla între Italia şi Mexic!? Ultima oară când am verificat, Mexic are o stemă pe drapel (un vultur pe un cact