Reunificare la nivelul Curţii de Conturi. Curţile de Conturi ale României şi Republicii Moldova vor întreprinde în următorii doi ani acţiuni comune în auditul tranzacţiilor vamale la frontiera de pe Prut.
Instituţia de la Chişinău va prelua experienţa românească în ceea ce priveşte auditul fondurilor europene, conform unui plan de cooperare pentru anii 2013-2014, semnat miercuri la Chişinău. Scopul acestui acord a fost acela de a da o nouă dimensiune în relaţiile celor două instituţii şi de a promova permanent schimbul de experienţă şi dezbateri pe teme de interes major în activitatea lor, pentru sporirea calităţii, a declarat vicepreşedintele Curţii de Conturi a României, Nicolae Văcăroiu.
El a menţionat şi faptul că urmează să fie instituite echipe comune de auditori care vor supraveghea tranzacţiile comerciale prin vămile de la frontiera comună a României şi Republicii Moldova.
Preşedintele Curţii de Conturi a Republicii Moldova, Serafim Urechean, a declarat că scopul planului de acţiuni, semnat de cele două părţi, este preluarea experienţei româneşti, îndeosebi în contextul relaţiilor cu Uniunea Europeană. ‘Curtea de Conturi a României are mai multă experienţă în cadrul UE ceea ce este important şi pentru Republica Moldova. Dorim să fim pregătiţi pentru momentul aderării Republicii Moldova la UE, iar fraţii noştri din România sunt de acord să conlucrăm în acest sens’, a declarat Urechean.
Şi ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, a menţionat acest acord în contextul negocierilor Republicii Moldova cu UE, fiind vorba de pregătirea Curţii Conturi a Republicii Moldova pentru monitorizarea utilizării fondurilor europene, transmite Agerpres. O delegaţie a Curţii de Conturi a României, în frunte cu Nicolae Văcăroiu, întreprinde o vizită de lucru în Republica Moldova, care prevede şi întrevederi cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu p