Președintele Parlamentului turc, Cemil Cicek, și-a anulat prezența la ceremonie din cauza tensiunilor din Turcia.
1 /.
Simbol al cultului musulman din România, Moscheea Carol I devine loc de pelerinaj pentru personalități ale vieții politico-diplomatice internaționale, adunate astăzi la Constanța pentru a celebra 100 de ani de la inaugurare. „Ziua de 6 iunie 2013, este o zi în care Constanţa devine capitala multiculturalităţii şi a toleranţei religioase”, susţine muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf.
Invitaţi de onoare
Muftiatul Cultului Musulman a pregătit mai multe festivităţi la care, pe lângă localnici şi demnitari ai statului român, a invitat şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice, acreditați în România, ai liderilor musulmani din ţările balcanice, din Europa centrală şi de est, Federaţia Rusă şi alte state. Invitaţii de onoare sunt însă preşedintele parlamentului turc, Cemil Cicek, mai mulţi deputaţi din Republica Turcia şi ambasadorul acestei ţări la Bucureşti.
Deși inițial avea prevăzută în program participarea la aniversarea Moscheii, după întâlnirile la nivel înalt avute la București, Cemil Cicek a fost nevoit să anuleze vizita la Constanța, conform Ambasadei Turciei la București. Președinte al Marii Adunări Naţionale a Turciei, Cemil Cicek este membru al partidului de la putere, AKP, condus de premierul Regep Tayp Erdogan, puternic contestat în ultimele nouă zile prin proteste în stradă la Istanbul și Ankara.
Povestea spusă în 1913
În 1913, la oficierea primului serviciu religios la Moscheea Carol I, a fost o adevarată sărbătoare. Ziarul „Universul”din Bucureşti care a avut corespondenţi la faţa locului, face un raport plastic al acestor festivităţi. „Trimişii Sultanului, miniştri şi feţe bisericeşti din Constantinopol, au sosit la Constanţa cu vaporul „România”.
Ministrul de interne, ad interim