Tensiunea era în continuare puternică miercuri dimineaţa, în a şasea zi de manifestaţii împotriva premierului turc Recep Tayyip Erdogan, mii de persoane ieşind în stradă la Istanbul şi Ankara, relatează AFP.
În pofida "scuzelor" prezentate de către Guvern victimelor unor brutalităţi comise de poliţişti zilele trecute, mii de manifestanţi au invadat, în noaptea de marţi spre miercuri, Piaţa Taksim din Istanbul, unde au scandat sloganuri prin care cer plecarea premierului de la putere. Câteva mii de persoane s-au reunit marţi seara şi la Ankara.
Confederaţiei Sindicatelor din Sectorul Public (KEKS), care a îndemnat marţi la o grevă de două zile în semn de solidaritate cu manifestanţii, urma să i se alăture, miercuri, Confederaţia Sindicală a Muncitorilor Revoluţionari (DISK), care revendică aproximativ 420.000 de membri.
Poliţia a utilizat în noaptea de marţi spre miercuri tunuri cu apă, într-o încercare de a dispersa sute de manifestanţi antiguvernamentali, potrivit presei locale.
Contestatarii au încercat să se îndrepte spre sediul biroului premierului Recep Tayyip Erdogan în cele două oraşe.
Confruntări au avut loc şi oraşul Hatay (sud-est), la frontiera cu Siria, unde un tânăr în vârstă de 22 de ani a decedat marţi, după ce a fost rănit în cursul manifestaţiilor. Potrivit postului privat de televiziune NTV, doi poliţişti şi trei manifestanţi au fost răniţi, miercuri, la Hatay.
Cel puţin 25 de persoane au fost reţinute miercuri dimineaţa la Izmir (vest), pentru răspândire pe reţeaua de socializarea Twitter de "informaţii mincinoase şi defăimătoare", potrivit agenţiei Anatolia. Ali Engin, un oficial local din cadrul principalului partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), a declarat pentru Anatolia că suspecţii au fost arestaţi pentru că au "îndemnat oamenii să manifesteze".
Marţi, după altă noapte de v