Pentru exploratoarea Uca Maria Marinescu, prima femeie din lume care a atins toţi polii Pământului, geografici şi magnetici, timpul şi spaţiul sunt noţiuni relative. La Polul Nord a fost proiectată în anul 2025, iar în strâmtoarea Bering, pe linia internaţională şi invizibilă de schimbare a datei, a experimentat cum poţi fi, la distanţă de câţiva metri, în ziua de ieri şi în cea de azi
Performanţele exploratoarei Uca Marinescu pot fi rezumate doar prin superlative. Este prima româncă ce a ajuns în Antarctica, cea mai rece regiune a lumii. Este prima femeie din lume care ajunge, într-un singur an, în 2001, la cei doi poli geografici ai Pământului, Nord şi Sud. Este şi prima femeie din lume care atinge toţi cei patru poli, geografici şi magnetici, dar şi primul român, cea de-a treia femeie din lume şi prima ca vârstă care ajunge la Polul Nord şi Polul Sud pe schiuri, la 61 de ani.
Tricolorul românesc a însoţit-o în ascensiunile de pe Elbrus, Kilimandjaro, Mont Wilhelm – Papua Noua Guinee, Tavanbogd, Mongolia, Altaiul Siberian sau pe Mont Blanc.
Iar printre toate aceste performanţe care încep cu „primul român care“ sau „prima femeie din lume care“, Uca Marinescu a străbătut tot globul, în expediţii solitare, de la sud la nord şi la est la vest, din America de Sud până în Canada, din Australia până în Groenlanda şi din China până în Tunisia. Fără teamă, cu deschidere către oameni şi nou, către o nouă filosofie de viaţă şi spiritualitate.
„Chemarea de a călători mă domină şi apare fără să o pot evita“, îşi explică viaţa de explorator Uca Marinescu. În 2010, şi-a promis că se va opri, că a fost destul un „pescăruş arctic“ prin lume, aşa cum i-a spus un şaman că a fost într-o viaţă anterioară, dar, de câteva zile abia s-a întors din Nepal, unde a stat în satele de şerpaşi, şi are în plan cel puţin alte trei expediţii, în Mongolia, din nou, pe fluviul