O organizaţie neguvernamentală şi-a propus să cumpere, cu bani europeni, păduri cu arbori seculari în trei judeţe din Transilvania – Sibiu, Braşov şi Mureş -, unde să fie protejată o specie pe cale de dispariţie în Europa – acvila ţipătoare mică.
Nicolae Alexandru, administratorul proiectului de salvare a acestei specii, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că România are încă cele mai multe asemenea păsări, însă acestea sunt ameninţate cu dispariţia din cauza tăierilor de pădure.
„Cea mai mare problemă a speciei este legată de fondul forestier, tăierile de pădure. Specia preferă arborii bătrâni, care intră în exploatare, se extrag. Ne dorim să depunem proiectul cam într-o lună la Comisia Europeană şi să concesionăm sau să cumpărăm acele suprafeţe de pădure, importante pentru pasăre“, a susţinut Nicolae Alexandru.
El a explicat că cele 2.000 de perechi de acvile ţipătoare mici, estimate că ar trăi în România, reprezintă 20 la sută din totalul acestei specii din Europa, România fiind ţara cu cele mai multe astfel de păsări.
Potrivit specialiştilor, un alt pericol pentru acvilele ţipătoare mici îl reprezintă schimbările climatice. Ploile abundente din acest an au omorât mulţi pui ai acvilelor ţipătoare mici, care nu au mai putut supravieţui în cuiburi, fiind înecaţi. Din cauza schimbărilor climatice, acvila ţipătoare mică vine mai devreme în România şi pleacă toamna mult mai târziu.
De trei ani, UE a dat 1,9 milioane de euro pentru protejarea acvilei ţipătoare mici din România, bani cu care cercetătorii au început studiul amănunţit al acestei specii. Astfel, 18 păsări poartă deja transmiţătoare conectate la satelit, care oferă informaţii despre aceste acvile. Pentru a le proteja, acvilele ţipătoare mici au la dispoziţie şi peste o sută de cuiburi artificiale, cu structură de fier îmbrăcată în crengi, mult mai rezistente. A