Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) avertizează că decizia Executivului de a amâna, printr-o ordonanţă de urgenţă, acordarea unor certificate verzi pentru energia regenerabilă ar putea avea efecte grave atât în sectorul energetic, cât şi în cel bancar.
„În urma acestei decizii, investitorii în proiectele eoliene pot pierde sute de milioane de euro, lucru pe care nu-l vor accepta prea uşor, dat fiind că au făcut aceste investiţii pe baza unei legislaţii în vigoare”, se arată într-un comunicat al acesteia.
RWEA consideră că modificarea legislaţiei care reglementează domeniul energetic nu se poate face printr-o ordonanţă de urgenţă, astfel că odonanţa aprobată ieri ar putea fi ilegală. „Drept urmare, membrii RWEA se vor adresa instituţiilor europene şi ale statului român competente pentru a clarifica acest aspect. În funcţie de propriile raţiuni de business, vor decide individual, dacă vor iniţia procese împotriva statului român în instanţele internaţionale.
Între bugetul oropsit şi industrie afectată
”Vestea foarte tristă este aceea că, în cazul în care statul pierde litigiile cu investitorii, pagubele sunt plătite de la bugetul de stat, mai exact, fiecare cetăţean ajunge să plătească pentru greşelile clasei politice”, a declarat Ionel David, preşedintele Asociaţiei.
Potrivit noii Ordonanţe, începând cu data de 1 iulie 2013, va fi amânată acordarea unui certificat verde pentru fiecare 1 MWh produs de centralele eoliene, urmând ca recuperarea acestuia să se facă începând cu data de 1 ianuarie 2018. Concomitent, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va stabili cote anuale, urmând a limita funcţionarea centralelor regenerabile pentru a evita creşterea necontrolabilă a preţului.
Alro şi ArcelorMittal s-au plâns deseori de creşterea de preţ indusă de regenerabile. La