Stop risipei de alimente! Specialiştii spun că ar trebui să ne gândim de două ori atunci când suntem la supermarket și ne umplem sacoșele cu produse alimentare. Sfatul lor este să evităm să mergem la cumpărături atunci când suntem înfometaţi.
Cifrele indică un adevăr dureros: în Europa se aruncă mâncarea la gunoi, fără prea multe rețineri. Ei bine, trebuie să știți că toate deșeurile aliementare, nu fac altceva decât să ne polueze nouă viața, la propriu: emit dioxid de carbon, pe care noi îl inhalăm. La rândul ei, şi natura este afectată.
“Toate aceste deșeuri alimentare suferă anumite procese în urma cărora apare de exemplu dioxidul de carbon. La ora actuală se estimează că sunt 89 de milioane de tone de deșeuri alimentare care provoacă o cantitate echivalentă cu 180 de milioane de metri cubi de dioxid de carbon, ceea ce este enorm. Tocmai de aceea trebuie să aem grijă de sănătatea mediului. Prin evitarea risipei alimentare încurajăm un mediu prietenos”, a declarat Mihai Moisescu, director adjunct DSP Cluj.
Pentru a evita risipa de alimente întodeauna trebuie să mergem la cumpărături cu o listă a celor necesare. De asemenea, specialiștii ne recoamndă să nu facem cumpărături atunci când suntem înfometați. Dacă mergem flămânzi la piață sau la magazin, cu siguranță că vom fi tentați să cumpărăm mai multă mâncare.
Potrivit specialiștilor, 50% din producția alimentară europeană se risipește, chiar de la începutul fluxului de producție, adică din primele etape ale producerii alimentelor.