Mii de manifestanţi au ocupat din nou, în seara de marţi, 4 iunei, Piaţa Taksim din Istanbul, în a opta zi a mişcării de protest din Turcia.
Protestatarii au scandat sloganuri ostile premierului Recep Tayyip Erdogan, în pofida scuzelor prezentate marţi de vicepremierul Bülent Arinç. Contestatarii au încercat să se îndrepte către birourile premierului Recep Tayyip Erdogan din oraşele Istanbul şi Hatay, ignorând ordinele forţelor de poliţie care le solicitau să se disperseze. Poliţia turcă a folosit în cursul nopţii de marţi spre miercuri gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a încerca să disperseze manifestanţii,
Violenţe au avut loc şi în oraşul Hatay (sud-est) la frontiera cu Siria unde un tânăr în vârstă de 22 de ani a murit cu o zi înainte după ce a fost rănit în timpul unei manifestaţii. Postul de televiziune privată NTV a anunţat că doi poliţişti şi trei manifestanţi au fost răniţi în noile ciocniri de miercuri de la Hatay.
Mii de contestatari s-au adunat în piaţa Taksim din Istanbul, centru simbolic al manifestaţiilor care au degenerat vineri în confruntări violente ce au cuprins şi alte oraşe ale ţării. Mişcările de protest faţă de guvernul lui Erdogan continuă în pofida cererii acestuia de a pune capăt conflictelor care au provocat doi morţi, potrivit surselor oficiale. Grupări de dreapta au afirmat că mai multe mii de manifestanţi au fost răniţi în timp ce oficialii vorbesc doar de 300 de răniţi, majoritatea printre forţele de ordine. Conform mediafax, premierul Recep Tayyip Erdogan, aflat în vizită în nordul Africii, apreciase că situaţia se va calma.
Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi – unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall – au devenit o acţiune î