Prima dezbatere publică pe tema gazelor de şist va fi stabilită după Consiliul de Mediu din 17 iunie, iar printre participanţi se vor afla autorităţile publice, grupurile parlamentare, societatea civilă şi organizaţiile de mediu, a declarat, pentru AGERPRES, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
,,(…) Explorarea nu prezintă niciun risc pentru mediu pentru că nu implică folosirea procedeului fracturării hidraulice! Ca să fie mai clar, activitatea de explorare a gazelor de şist nu diferă de activitatea de explorare a hidrocarburilor, practicată în România de zeci de ani. Exploatarea este cu totul alt subiect, este supusă unui alt set de proceduri de avizare şi este un proces separat, independent de explorare. Noi estimăm că perioada de explorare va dura minimum cinci ani. Mai mult, programele de prospectare vor ocoli ariile protejate şi vor asigura o distanţă sigură de la ţărmul Mării Negre, de zone locuite, în apropiere de obiective turistice sau culturale, arii protejate. Pregătim, la iniţiativa Guvernului, mai multe dezbateri publice, incluzând şi autorităţile locale, grupurile parlamentare, societatea civilă, organizaţiile de mediu. Prima dezbatere publică dintre acestea va avea loc la Bucureşti şi vom anunţa toate detaliile după Consiliul de Mediu de pe 17 iunie”, a afirmat ministrul Mediului.
Luna trecută, Constantin Niţă, ministrul Delegat pentru Energie, anunţa faptul că Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale /ANRM/ va organiza, în perioada următoare, licitaţiile pentru desemnarea firmelor care vor realiza explorarea gazelor de şist.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a emis, în luna mai, deciziile etapei de încadrare pentru Chevron România Exploration and Production SRL în cazul perimetrelor Costineşti şi Vama Veche, care cuprinde lucrări de prospecţiuni seismice în vederea identificării resurselor.
Mi