Moneda naţională s-a depreciat, ieri, faţă de euro, ducând cursul la valoarea de 4,4291 lei/euro, cea mai mare înregistrată de la începutul acestui an. Un nivel identic a mai fost atins la finele anului trecut, pe 28 decembrie.
Euro a deschis şedinţa de tranzacţionare în jurul pragului de 4,4 lei, oscilând în jurul său, în primele două ore şi jumătate. A urmat, apoi, o creştere accelerată, în următoarele trei ore, cursul depăşind 4,3 euro, în jurul orei 13.00. Următoarele două ore au fost marcate de fluctuaţii, moneda europeană rămânând, însă, la peste 4,2 lei. O coborâre sub acest nivel s-a înregistrat aproa-pe de ora 15.45.
Peste o jumătate de oră a început un avans puternic, cursul crescând cu un ban în mai puţin de douăzeci de minute. Creşterea a continuat, însă, într-un ritm mai scăzut, care a dus euro la peste 4,45 lei/euro.
Deprecierea leului a venit ca urmare a cumpărării de valută, în special din partea investitorilor străini, care au vândut obligaţiuni în lei emise de către Ministerul Finanţelor Publice (MFP), potrivit surselor din piaţă. Randamentele din piaţă nu s-au mişcat semnificativ, ceea ce sugerează că a fost şi cerere comercială, au precizat dealerii.
Leul s-a depreciat în acelaşi ritm cu celelalte monede din regiune, au mai precizat aceştia. O cauză pentru această evoluţie ar putea să o reprezinte evenimentele din Turcia, unde continuă protestele îndreptate împotriva guvernului condus de premierul Recep Tayyip Erdogan.
În ultima lună, cursul anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a rămas sub 4,4 lei/euro, pe fondul cererii crescute de obligaţiuni de stat ale MFP, generată atât de interesul investitorilor pentru pieţele emergente, cât şi de introducerea ţării noastre în indicele JP Morgan pentru astfel de pieţe. De la începutul acestei săptămâni, însă, euro a revenit la peste 4,4 lei.
Leul s-a depreciat şi î