Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, amânarea acordării unei părţi din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene şi fotovoltaice, măsura urmând să fie valabilă din 1 iulie 2013 până în martie 2017, pentru centralele hidro şi solare, şi până în 2018, pentru centralele eoliene. Reprezentanţii sindicatelor din Alro Slatina spun că măsura este o gură de oxigen pentru industria aluminiului şi o dovadă a faptului că reprezentanţii guvernului îşi respectă cuvântul dat.
Amânarea acordării unei părţi din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene şi fotovoltaice a fost decisă printr-o ordonanţă de urgenţă, care a fost aprobată în şedinţa de marţi a executivului. În proiectul iniţial, amânarea certificatelor pentru producătorii de energie în panouri fotovoltaice şi cei în microhidrocentrale este calculată până la 1 ianuarie 2017. Pentru producătorii de energie eoliană este prevăzut termenul de 1 ianuarie 2018. Ordonanţa de urgenţă modifică şi completează Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.
Potrivit noii ordonanţe, începând cu data de 1 iulie 2013, va fi amânată acordarea unui certificat verde pentru fiecare 1 MWh produs de centralele eoliene, urmând ca recuperarea acestuia să se facă începând cu data de 1 ianuarie 2018.
„Oamenii se ţin de cuvânt”
Constantin Popescu, preşedintele Sindicatului „Aluministul” din cadrul Alro Slatina, a salutat adoptarea ordonanţei de urgenţă de modificare şi completare a Legii 220/2008. El a reiterat faptul că banii plătiţi de societăţile din industrie sub forma certificatelor verzi intrau direct în buzunarele unor investitori care urmăresc îmbogăţirea rapidă.
„Aceasta era şi promisiunea domnului ministru Niţă şi a premierului Victor Ponta, atun