România a susţinut activitatea la Oltchim până acum evitând discuţiile privind un posibil ajutor de stat, în condiţiile în care ţara noastră e monitorizată pe justiţie şi în contextul în care compania este de mare importanţa pentru zonă şi unul dintre cei mari exportatori ai ţării, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei.
"Cu bani de două patinoare fac de două-trei luni tot felul de inginerii financiare pentru a evita un posibil ajutor de stat. Şi, totuşi, vorbim aici de importanţa Olchim pentru economia locală sau exporturile României", a declarat Varujan Vosganian.
Combinatul functioneaza acum la o treime din capacitatea de productie si trebuie sa ajunga la 65% pentru a atrage mai multi doritori la privatizare.
Ministrul a mai spus ca tara noastra putea acorda ajutorul de stat la Oltchim inainte de avizul Comisiei Europene, asa cum au facut alte state, dar s-a dorit evitarea acestui lucru pentru ca Romania este monitorizata pe mecanismul de cooperare si verificare si exista discutii privind aderarea la spatiul Schengen.
"Am dorit sa protejam reputatia guvernului", a afirmat ministrul.
In toamna anului trecut, Daniel Chitoiu, pe atunci ministru al Economiei, acum detinator al portofoliului Finantelor, anunta ca Oltchim va primi ajutor de salvare in valoare de 40 de milioane de euro. Discutiile surveneau dupa esuarea privatizarii si circul mediatic cu Dan Diaconescu.