Deputatul PNL Mihai Lupu a susţinut o declaraţie politică intitulată „Prevenţia în sănătate – o prioritate liberală”, declaraţie prin intermediul căreia a făcut o trecere în revistă a iniţiativelor pe care liberalii le-au avut, în ultimii ani în acest domeniu.
Parlamentarul liberal a punctat faptul că în guvernarea 2005 – 2008, pe când PNL era la guvernare, s-a făcut primul pas important în domeniul sănătăţii. „Fostul Guvern Tăriceanu a iniţiat, pentru prima dată în România, începând de la 1 iulie 2007, un important program de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, care şi-a dovedit, ulterior, întrutotul eficienţa. În cadrul respectivului program, fiecare român a primit, la acea vreme, prin poştă, un talon cu menţiunea „medic”, cu care trebuia să meargă la medicul de familie pentru un consult şi analize ce urmau a fi realizate în luna de naştere a fiecăruia. Este important de menţionat faptul că aproximativ 60 la sută, dintre cele 22.348.596 de persoane cărora le-au fost trimise taloane corespunzătoare, au răspuns invitaţiei ministerului, mergând la medic în cadrul acestui program, care s-a încheiat în decembrie 2008”, a subliniat Mihai Lupu.
Parlamentarul constănţean a reamintit că, atunci, „au fost identificate atunci peste 150.000 de persoane care nu au ştiut că sunt bolnave în momemtul efecturării pachetului respectiv de analize şi care au putut astfel să se trateze corespunzător ulterior!”.
Lupu a punctat şi câteva proiecte pe care liberalii vor să le implementeze în domeniul sănătăţii. „PNL este hotârât să continue promovarea celor mai pertinente politici de prevenţie în sănătate şi, în acest sens, l-a mandatat săptămâna trecută, în cadrul Delegaţiei Permanente a partidului, pe ministrul Sănătăţii, domnul Eugen Nicolăescu, să susţină introducerea măsurilor necesare, fie în cadrul pachetului de bază de servicii sanitare, fie prin crear