Procesiunea religioasă de la Niculiţel, în care moaştele sfinţilor mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip au fost aduse de la Mânăstirea Cocoşu în faţa Basilicii paleocreştine de la Niculiţel, a adunat, ca în fiecare an, mii de credincioşi.
Spre deosebire de anii trecuţi luni seara a fost o procesiune mai scurtă, din centrul comunei şi până la basilică, însă ieri, la slujba religioasă oficiată de un sobor de preoţi, peste două mii de credincioşi au venit să se închine moaştelor sfinţilor mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip.
Slujba religiosă a fost oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie al Tomisului, Înalt Prea Sfinţia Sa Ciprian al Buzăului şi Vrancei, Înalt Prea Sfinţia Sa Casian al Dunării de Jos şi de Prea Sfinţia Sa Visarion al Tulcei care au transmis la sfârşitul slujbei învăţături către credincioşii prezenţi în parcul din faţa Basilicii Paleocreştine de la Niculiţel.
În cuvântul său către enoriaşii prezenţi, Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie al Tomisului a amintit de faptul că în urmă cu 12 ani au început procesiunile cu sfintele moaşte ale martirilor Zotic, Atal, Camasie şi Filip şi că, an de an, prezenţa enoriaşilor în număr mare la procesiune e o dovadă de credinţă.
Trebuie spus că cei patru martiri descoperiţi la Niculiţel au fost înmormântaţi într-o criptă descoperită întâmplător în urmă cu 42 de ani, în urma unor surpări de teren provocate de ploi.
În interiorul acesteia au fost descoperite, în partea superioară a criptei, moaştele întregi a patru martiri. Pe pereţii interiori ai criptei, în părţile de sud şi de nord sunt zugrăvite două inscripţii. Cea de pe peretele de nord confirmă faptul ca este vorba de osemintele a patru creştini care au pătimit pentru credinţa creştina: „Martirii lui Hristos”. A doua inscripţie, de pe peretele de sud, indică numele celor patru Sfinţi Martiri: „Martirii Zotikos, Attalos, Kamasis, Phi