Uniunea Interpreţilor Profesionişti face apel către preşedintele Parlamentului, către prim-ministru şi alte instituţii abilitate să insiste asupra proporţiei de 30% produs autohton în programele posturilor de radio şi TV din ţară.
La sfârşitul lunii aprilie curent, Curtea de Apel Chişinău a suspendat o decizie în acest sens a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), transmite IPN.
„Noi nu înţelegem de ce la noi în ţară muzica noastră este promovată în ultimul rând. Nici într-o altă ţară din lume nu am întâlnit o cotă atât de mică a produsului autohton cum este la noi. Ar fi o ruşine pentru Republica Moldova să i se fure limba română. Noi am dobândit aceste 30% de difuziune care acum ni se smulg. Acest fapt ne alarmează pentru că în aşa fel produsele autohtone în scurt timp vor dispărea”, a spus preşedintele uniunii, interpreta Nelly Ciobanu la o conferinţă de presă.
Interpretul Adrian Ursu a spus, la aceeaşi conferinţă de presă, că artiştii încearcă să convingă posturile TV şi radio că Moldova are produse autohtone care merită promovate. Interpreţii ar lansa mai multă muzică autohtonă, dacă aceasta ar fi mai mult difuzată.
Interpreta Aura a remarcat că generaţiile de copii din Moldova cresc pe melodii străine. „Vrem copiii să crească pe muzica noastră. Este vorba de educaţie patriotică. Artiştii noştri trebuie să fie starurile pe care copiii ar vrea să-i urmeze”, a spus Aura. Artista crede că şi proporţia de 30% produs autohton este insuficientă, ar trebui să fie 70%.
Interpretul Costi Burlacu a declarat că situaţia interpreţilor din Republica Moldova este foarte grea. Dacă muzica uşoară o mai auzi la radio şi TV, atunci cântecele populare nu sunt practic deloc promovate. „Riscăm să rămânem fără folclor”, a spus artistul.
După conferinţa de presă, interpreţii au organizat un flashmob cu genericu