Guvernul a aprobat in sedinta de marti un proiect de lege privind „stabilirea relatiilor contractuale din sectorul laptelui si al produselor lactate”, care stabileste conditii stricte pentru vanzarea/cumpararea laptelui proaspat. Nerespectarea acestor conditii se sanctioneaza cu amenzi de pina la 1.500 de lei.
Potrivit proiectului de act normativ, livrarea de lapte crud pe teritoriul Romaniei trebuie sa faca obiectul unui contract scris intre producatori si primii cumparatori. Astfel, Capitolul III, Art.12.(1), prevede: ”Orice livrare de lapte crud pe teritoriul Romaniei a unui producator catre un prim- cumparator de lapte crud trebuie sa faca obiectul unui contract intre parti”.
Odata cu intrarea in vigoare a noii legi(dupa aprobarea ei in Parlament si publicarea in Monitorul Oficial), taranii care vor dori sa-si mai poata vinde laptele vor fi obligati sa intocmeasca o serie de acte complicate si sa respecte numeroase formalitati birocratice. De exemplu, contractul si oferta scrisa de contract de livrare trebuie intocmite in scris si trebuie sa cuprinda pretul de livrare, ”care poate fi fix si indicat in contract si/sau poate fi calculat prin combinarea mai multor factori stabiliti in contract, care ar putea include indicatori de piata care reflecta schimbarile conditiilor de piata, volumul livrat si calitatea sau compozitia laptelui crud livrat”.
De asemenea, ”contractul trebuie sa mentioneze volumul, calitatea si compozitia laptelui crud livrat, termenele si conditiile de livrare, durata contractului, care trebuie sa fie de minimum 6 luni, modalitati de plata si conditii, controlul si receptia laptelui crud, modalitatile de colectare sau de livrare a laptelui crud, precum si normele aplicabile in caz de forta majora”.
Nu va fi necesar sa se incheie un contract sau o oferta de contract ”daca laptele crud este