Scris de Călin Corpaş - În sinteza sa, prefectul Pop acreditează ideea că problemele de la lacul termal din Băile 1 Mai nu vin din Băi.
Prefectul Claudiu Pop şi-a făcut sinteza activităţii, la un an de la preluarea mandatului.
Din sinteză, iese în evidenţă situaţia lacului termal Ochiul Mare din Băile 1 Mai – situat în rezervaţia naturală Pârâul Peţea. Pop atinge din nou problema, amintind cum a constituit o comisie care să identifice forajele executate ilegal, presupuse a fi cauza scăderii drastice, la un moment dat, a lacului termal. Prefectul inserează în sinteza sa câteva concluzii ale preşedintelui Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu, potrivit cărora „nu exploatarea zăcământului de la Băile Felix – 1 Mai conduce la scăderea apei din lac”. ANRM propune, în schimb, „câteva măsuri pentru remedierea problemelor, precum executarea unui studiu geologic şi hidrologic pentru determinarea exactă a factorilor de alimentare cu apă a lacului, decolmatarea parţială, încât să se asigure un nivel minim (în propunere ce urmează a se discuta cu Academia Română pentru a nu avea influenţe negative asupra speciilor protejate din lac)”. Prefectul nu indică, însă, care ar fi cauzele secării temporare a lacului.
Între timp lacul termal şi-a mai revenit, o dată cu trecerea perioadei reci. Sub protecţia anonimatului, factorii implicaţi în activitatea administrativă, dar şi turistică din Sânmartin – Băile Felix indică faptul că, de fapt, nivelul apei din lac a scăzut în principal din cauza sondelor de apă geotermală ale Transgex, conectate la sistemul de încălzire centralizată a Oradiei.
În sinteza pe care şi-a făcut-o în urma a 12 luni de mandat, prefectul Claudiu Pop a introdus o sumedenie de cifre. De tot soiul. Inclusiv situaţia audienţelor, 334 la număr sau a petiţiilor şi reclamaţiilor, însumate la 178. Pop a indicat inclusiv ce a făcut