Curtea Constituţională a declarat neconstituţională legea votată de Parlament în iulie 2012, prin care a fost interzisă utilizarea în scopuri politice a simbolurilor comuniste. Experţii constituţionali susţin că deputaţii ar trebui să revină la actul elgislativ şi să înlăture carenţele existente.
Valentine Sturza, preşedinta Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici din Republica Moldova, spune că ieri a avut cele mai mari emoţii din ultima perioadă. „S-ar putea compara poate cu cele pe care le-a simţit atunci când am fost încărcaţi în tren şi duşi Siberia“, începe Sturza.
„Am trimis o scrisoare judecătorilor de la Curte şi i-am rugat să interzică aceste simboluri. Noi, foştii deportaţi, de fiecare dată când le vedem, ne amintim de calvarul prin care am trecut“, spune preşedinta Asociaţiei. Aceasta afirmă că nu vor renunţa şi vor lupta mai departe.
Experţii în drept constituţional spun că legile trebuie să fie clare şi previzibile, să nu lase loc de interpretări. „Parlamenul a încercat să repare o nedreptate prin alta. Deputaţii trebuie să revină la acest act legislativ şi să corecteze toate lacunele“, este de părere Victor Puşcaşu, fost judecător constituţional.
În acelaş timp, istoricul Veaceslav Stăvilă afirmă că Republica Moldova nu poate depăşi o boală: „ciuma roşie care ne bântuie până în prezent“. „Nu suntem unicii care am interzis utilizarea simbolicii comuniste. Au fost şi Ţările Baltice, şi Polonia şi Ungaria. Doar că aleşii noştri nu au găsit baza legală“, spune Stăvilă.
Istoricul susţine că acum este timpul profesorilor de istorie să intervină şi să elimine sovieticul din generaţiile care cresc.
Deputaţii PCRM, care au sesizat CC, s-au plâns că Legislativul şi-a depăşit atribuţiile şi le-a încălcat dreptul la exprimare, când a interzis secerii şi a ciocanului.