Dor Petruţi: „Chestiunea cu UE figurează undeva pe la 2-3% la capitolul priorităţi. Deci nu prea mai merge nici reţeta cu a discuta la nesfârşit despre aderare, vize.”
În plina criză politică, între 10 şi 26 mai, IMAS a efectuat un sondaj de opinie, la cererea agenţiei de ştiri IPN; un sondaj care confirmă cu cifre, două observaţii de bun simţ: prima, că partidele din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană vor pierde masiv din popularitate, în timp ce opoziţia comunistă va câştiga, indiferent de deznodământ. A doua, că oricui „cămaşa îi este mai aproape… decât haina”: în plină criză politică, arată sondajul IMAS, principalele temeri şi preocupări ale oamenilor erau: sărăcia, sănătatea şi şomajul. Alla Ceapai relatează:
Pentru prima dată în ultimii ani, criza politică figurează în sondajul IMAS ca una din cele mai grave probleme cu care s-a confruntat Republica Moldova. Cedând doar şomajului, instabilitatea politică a îngrijorat cetăţenii mai mult decât sărăcia, corupţia sau chiar salariile şi pensiile mici.
Fiecare al patrulea respondent crede că această criza politică a fost provocată de neînţelegerile dintre Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc. Însă tributul acestei crize, spune directorul IMAS Doru Petruţi, urmează să fie plătit de toate cele trei partide din fosta AIE.
Comparativ cu sondajul IMAS din noiembrie 2012, fosta AIE a pierdut jumătate din credibilitatea electoratului, în special PLDM şi PD şi mai moderat PL. În plină criză politică, încrederea în PCRM a crescut practic de două ori, la fel şi în liderul acestui partid Vladimir Voronin. De altfel, în eventualitatea unor alegeri anticipate, comuniştii ar acumula cel mai mare scor, de 39 la sută. Cu 10 la sută mai puţin ar acumula la un loc cele trei partide din fosta alianţă.
Aceste tendinţe net avantajoase pentru comunişti se vor menţine şi în următo