Mizele economice ale protestelor violente din Turcia implică în conflict puteri mondiale precum Germania, Franţa, Japonia, Mareaa Britanie şi China.
Bursa de la Istanbul a pierdut în trei zile avansul înregistrat de la începutul anului, cursul de schimb al lirei turceşti s-a apropiat de cel mai scăzut nivel din ultimele 18 luni în raport cu dolarul american, industria turistică tremură, iar zeci de sedii de bănci şi de magazine au devenit victime colaterae în luptele dintre protestatari şi forţele de ordine.
Consecinţele pe care le au protestele violente care au izbucnit pe 28 mai în Turcia asupra economiei statului sunt deja evidente. Însă nu doar Turcia va pierde de pe urma escaladării conflictului social.
Datorită creşterii economice spectaculoase înregistrate de Turcia în ultimul deceniu, companii din întreaga lume şi guverne străine s-au grăbit să investească în statul a cărui economie nu dădea semne de oboseală.
Astfel, în intervalul 2005-2012, valoarea investiţiilor străine directe atrase de Turcia s-a ridicat la 118,1 miliarde de dolari, potrivit unui raport emis în februarie 2013 de Asociaţia Internaţioanlă a Investitorilor (YASED).
Evoluţia investiţiilor străine directe din Turcia (mld. dolari) | Infographics
Potrivit documentului, valoarea de piaţă a activelor deţinute de străini în Turcia se ridică la peste 181 de miliarde de dolari. Totodată, în Turcia activează peste 32.600 de firme cu capital exclusiv străin, potrivit datelor Ministerului Economiei de la Ankara.
În 2012, valoarea investiţiilor străine directe în Turcia s-a ridicat la 12,4 miliarde de dolari, din care 55% au mers către industrie şi restul către sectorul serviciilor. În acelaşi an, străinii au cheltuit 2,6 miliarde de dolari pentru a-şi cumpăra proprietăţi imobiliare în Turcia. Evoluţia mai sl