Preşedintele Marii Adunări Naţionale a Republicii Turcia, Cemil Çiçek, a declarat astăzi, după întâlnirea cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, că protestatarii de la Ankara şi Istambul au dreptul să protesteze, dar nu pot obţine drepturi folosind metode violente, care intră în contradicţie cu principiile democratice.
„Trebuie să privim ultimele evenimnte din Turcia din perspectiva democraţiei. Aceste manifestări sunt ale unor persoane care se confruntă cu anumite deificultăţi, este un drept democratoic, nimeni nu se poate opune acestui drept. Însă mai există un aspect: niciodată în democraţie nu poate fi acceptată agresiunea, democraţia şi agresiunea sunt incompatibile. Din punct de vedere legal, democratic, fiecare îşi poate manifesta opinia, dar nu se pot obţine drepturi prin aceste metode agresive”, a declrata oficialul turc.
„Folosirea acetsior metode agresive pentru obţinerea unor drepturi vine în contradicţie cu multe acorduri internaţionale pe care Turcia le-a semnat. Turcia şi-a exprimat cu mult timp în urmă aderarea sa la un sistem democratic, şi-a exprimat dorinţa de aderare la UE, iar de 50 de ani depune eforturile necesare în această privinţă”, a mai spus Cicek.
Poziţia oficialului turc a fost continuată de intervenţia lui Valeriu Zgonea: „Turcia este o ţară democratică. Am încredere că Parlamentul turc va găsi o soluţie de dialog”.
De asemenea, Cemil Cicek a pledat pentru continuarea parteneriatului economic turco-român.
„Turcia şi România au o istorie comună, împart aceeaşi zonă geografică. Dezvoltarea dintre cele două ţări este în interesul păcii şi al prosperităţii zonei în care trăim.România reprezintă în zona Balcanilor un element cheie.Pe baza bunelor relaţii politice existente s-au dezvoltat importante relaţii economice, sperăm să atiungem un prag de 10 miliarde de dolari în urma schimburilor interstat