Deși recunoaște că a susținut în trecut introducerea votului uninominal, deputatul PDL Elena Udrea nu mai crede acum că soluția uninominalului este potrivită realităților politice și sociale din România de astăzi.
" Ea nu numai că nu a reuşit să repare problemele de credibilitate ale Parlamentului, dar a generat deficienţe majore chiar şi în formula actuală, care presupune şi elementul proporţionalităţii mandatelor – şi o spune un deputat al României care a beneficiat de pe urma acestei legi electorale la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012", mărturisește deputatul PDL, într-un editorial publicat de Adevărul.ro.
Astfel, deputatul PDL mai susține că legea uninominalului ar putea fi o lovitură fatală dată democrației în România și oferă cinci argumente pentru a-și susține puntul de vedere.
"Dacă uninominalul majoritar relativ ar fi fost aplicat la alegerile parlamentare din decembrie, atunci doar USL, UDMR (cu mai puţin de 20 de mandate) şi PDL (cu 3 mandate – Eugen Tomac, Viorel Badea şi Iustin Cionca, acesta din urmă neaflându-se însă astăzi în Parlament!!!) ar fi făcut parte din Legislativ. În mod evident, nu ar fi existat absolut deloc opoziţie parlamentară, având de-a face cu o majoritate a USL de peste 95%", susține Udrea.
Apoi, deputatul PDL adaugă faptul că un sistem de tipul "învingătorul ia totul" poate genera probleme majore de reprezentare.
"Ca politicieni responsabili, nu putem să ne asumăm o situaţie în care 70% din voturile românilor s-ar putea pierde. Chiar şi în sistemul actual, niciun vot nu se pierde, deşi se pot comite nedreptăţi faţă de cei care câştigă primul loc într-un colegiu, dar nu reuşesc să obţină 50%+1", a mai spus Udrea.
Apoi, fostul ministru mai ia în considerare și posibilitatea ca un partid să aibă o majoritate consistentă în Parlament deși a obținut doar o minoritate de voturi.
"Exemplu