O seara de mai a anului 2013 in fata stirilor TV poate fi o experienta halucinanta pentru oricine mai gandeste limpede in Europa. Si nu vorbim aici de televiziunile din Romania, care par sa emita pentru audiente "speciale" de pe alte planete, ci de Euronews, postul oficial al Uniunii Europene.
Stirile incep cu dezastrul din Siria, care de doi ani si jumatate face prapad la doi pasi de Europa si pe care nimeni - inclusiv ONU, UE, NATO, Liga Araba - nu il poate opri. Au murit peste 100.000 de oameni, jumatate de tara este in ruine, vreo 2 milioane de sirieni au fugit in tarile vecine numai cu hainele de pe ei.
In Siria se comit zilnic atrocitati indescriptibile, Libanul si Irakul sunt la un pas (foarte mic) de a fi absorbite in vortexul sirian, iar Turcia si Israelul reusesc tot mai greu sa evite o implicare serioasa, desi provocarile se tin lant. Pe scurt, in Siria se duce unul dintre acele razboaie civile care anunta ceva inca si mai sinistru in continuare.
In fata acestei tragedii, Europa, in sfarsit, s-a "decis". Sau cel putin asa sustine Euronews. Cine asculta mai atent, afla ca embargoul UE privind livrarile de arme in Siria se "suspenda" incepand cu 1 iunie 2013, dar UE va "reanaliza" posibilitatea de a livra armament opozitiei siriene in august 2013. Adica dupa ce lumea buna de la Bruxelles se readuna prin birouri dupa concediile binemeritate.
Embargoul UE privind livrarile de arme "in Siria" a fost, si ramane pana cel putin in august, o alta dovada a "valorilor" si "soft power"-ului de care elita politica a Europei este atat de mandra. "Mai putine arme inseamna mai putini morti", repeta la unison majoritatea politicienilor europeni. Poate cineva sa contrazica acest sofism?
Europenii nu prea pot, dar Rusia si Iranul pot foarte bine sa faca ceea ce interesele lor le dicteaza, fara sa tina cont de restul