Deputatul Monica Iacob-Ridzi a depus astăzi (ieri, 6 iunie – n.r.) la Camera Deputaţilor o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare.
Deputatul PP-DD consideră că, deşi prin adoptarea Legii nr. 95 în anul 2006 s-a făcut un important pas înainte în domeniul modernizării şi organizării sistemului sanitar din România, pe parcursul anilor, din 2006 şi până în prezent, au apărut o serie de situaţii noi, care nu au fost prevăzute nici în varianta iniţială, nici în modificările şi completările ulterioare.
O astfel de situaţie este generată de Programul naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, care este în derulare şi în prezent. Conform prevederilor din forma iniţială a legii, de acest program nu pot beneficia decât persoanele care pot face dovada că sunt integrate în sistemul naţional de asigurări de sănătate. Aceeaşi situaţie este întâlnită şi în cadrul programelor de depistare a TBC-ului, HIV/ SIDA, hepatita C etc., toate având rolul de a prezenta o imagine cât mai reală a stării de sănătate a populaţiei, pentru ca, mai apoi, să poată fi luate măsurile necesare la nivel naţional.
În prezent, conform Legii nr. 95/ 2006, în forma actuală, cetăţenii români sau rezidenţii din România, care nu fac dovada unei asigurări medicale, de orice formă, nu beneficiază de servicii medicale elementare sau de prevenţie, ca de exemplu:
servicii de sănătate şcolară, servicii de laborator în domeniul sănătăţii publice, servicii de planificare familială, servicii de screening pentru depistarea precoce a bolilor, servicii prenatale şi postnatale etc.
Deputatul Monica Iacob-Ridzi doreşte, prin intermediul modificării legislative propuse Parlamentului, ca prin adoptarea unor măsuri de com