Corporația americană Microsoft, în colaborare cu Biroul Federal de Investigații din SUA și cu asistență din partea autorităților din circa 80 de țări, au lansat o operațiune vasta de neutralizare a unei dintre cele mai mari rețele de pe internet - Citadel. Prin intermediul acesteia au fost furate fonduri bancare în valoare totală de peste 500 de milioane de dolari, potrivit Reuters.
Rețeaua Citadel, care a apărut în 2012, raspandeste virusi cu ajutorul unui botnet (un program ce se instalează în secret pe dispozitivul victimei și permite unui atacator să utilizeze resursele computerului infectat). Software-ul poate fi pus pe computere prin versiunile piratate ale sistemului de operare Windows XP nefiind detectatade anti-virusi. Spargand calculatorul, hackerii aveau acces la conturile de e-mail, profilul pe rețelele sociale și la conturile bancare.
Potrivit Microsoft, Citadel putea fi cumpărat prin intermediul forumurilor subterane cu 2,400 de dolari. Se presupune ca programul a afectat mai mult de 5 milioane de persoane din 90 de tari, inclusiv Statele Unite, India, Hong Kong și Australia.
Cu ajutorul programului au fost furati bani din banci precum Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, HSBC, JPMorgan Chase, Royal Bank of Canada, Wells Fargo, precum și din sistemele de plată, American Express, PayPal, etc
In prezent, FBI si Microsoft au dezactivat aproximativ 1.000 din 1.400 de retele infectate. Infractorii, a căror identitate nu este încă stabilita, rămân în libertate.
Totodata, Microsoft a intentat un proces civil împotriva unui grup de hackeri necunoscuti și a primit aprobarea instanței pentru a elimina retelele botnet. În decizia instantei se arată că liderul atacatorilor cibernetici este cineva cunoscut sub pseudonimul Aquabox, - acesta este acuzat de crearea și menținerea unui botnet. În afara de veniturile din vânzarea