Vezi
Faptul ca multi istorici, etnologi, lingvisti, dar si alti oameni de specialitate se simt atrasi de Valea Izei, zona reprezentand o inepuizabila sursa pentru lucrarile lor de cercetare, a fost confirmat si in cadrul unui eveniment care a avut loc astazi, 6 iunie, la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare. Activitatea a vizat aparitia unei carti cu studii de onomastica si dialectologie, legate strict de Valea Izei, realizate de un grup de cercetatori renumiti in plan national si chiar international.
Lucrarea intitulata “Valea Izei. Studii de onomastica si dialectologie” a fost privita de la inceput ca o provocare pentru toti autorii implicati in proiect , cu atat mai mult cu cat ei considera aceasta parte a judetului ca fiind una foarte ofertanta.
“Ideea s-a nascut in momentul in care ne-am hotarat sa infiintam o societate culturala dedicata exclusiv Maramuresului. Anul trecut am reusit sa infiintam Societatea Maramureseana de Onomastica si Dialectologie care isi propune sa valorifice in principal tezaurul cultural al judetului prin studii de specialitate. Astfel, am reusit sa cooptam in acest colectiv personalitati de seama din domeniu ”, a spus dr. Mircea Farcas, coordonatorul lucrarii.
Volumul e unul complex si e adresat cu precadere specialistilor in astfel de probleme , dar poate fi la fel de bine parcurs de orice persoana interesata de aspectele istorice ale zonei si de felul de a fi al maramuresenilor.
“Lucrarea priveste mai mult ca sigur si generatiile viitoare, care ar trebui sa aiba in vedere experienta unor oameni mai in varsta, de peste 60 de ani, cum suntem noi, de toponomasti vechi. Ar putea sa fie un liant intre tineretul avantat catre munca, dinamic, si oamenii de varsta noastra, mai experimentati ”, a apreciat dr. Adrian Rezeanu, de la Institutul de Lingvistica “Iorgu Iordan-Al. Rose