Ciresele - rotunde, micute, zemoase si colorate apetisant - au, pe langa putere calorica substantiala, si un gust delicios.
Datorita continutului ridicat in substante biologic active, aspectului atragator si gustului placut, racoritor, ciresele sunt apreciate si consumate atat in stare proaspata, cat si in diferite preparate. Exista mai multe soiuri: rosii sau albe, cu carne tare si dulce sau amare, cirese salbatice, cu coada scurta etc. Folosindu-le ca materie prima poti prepara prajituri, tarte, sufleuri, compot, dulceata, gem, inghetata, sirop, lichior, salata de fructe, supa etc. Este sanatos sa le mancam crude, ca atare sau sub forma de suc, deoarece contin hidrati de carbon, fibre alimentare, potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fosfor, provitamina A, vitaminele P, B1,B 2 si B3, PP, C, E, K, cupru, zinc, cobalt, fier. Pentru batrani si copii, fructele fierte sunt mai indicate decat cele crude. Dau senzatie de satietate, fiind indicate in dietele de slabire, sunt ideale in terapia bolnavilor de rinichi.
* Depurativ puternic, detoxifiant, remineralizant, energizant fizic si psihic, antiinfectios, sedativ al sistemului nervos, diuretic, laxativ, regenerator al tesuturilor.
* Plasturii cu cirese strivite amelioreaza migrenele.
* Sunt ideale contra crizelor de guta.
* Contin 15% glucide, direct asimilabile, si furnizeaza 68 kcal/100 g.
* Sucul de cirese are proprietati astringente si tonifiante, imbunatateste digestia, calmeaza durerile reumatice.
* Protectoare in bolile hepatice si gastrice.
* Accelereaza cresterea in inaltime a copiilor
* Uleiul extras din miezul samburelui de cireasa este activ impotriva durerilor reumatice, a negilor, a petelor cutanate.
Cirese... extrasezon
In locul fructelor proaspete - al caror sezon tine cel mult patru saptamani, le putem consuma pe cele confiate. Sunt idea