Biodiversivitatea marină şi chiar sănătatea turiştilor de pe litoralul Mării Mediterane şi al Mării Negre ar putea fi puse în pericol de o invazie masivă de meduze, anunţată de oamenii de ştiinţă, pentru vara aceasta.
Populaţia de meduze va creşte semnificativ în vara lui 2013, motiv pentru care numeroase exemplare îşi vor face simţită prezenţa pe coastele Mării Mediterane şi ale Mării Negre. Astfel, şi turiştii de pe litoral ar putea avea de suferit din cauza pişcăturilor acestor creaturi marine, informează CNN.
Anunţul a fost făcut public printr-un raport al Comisiei Generale de Pescuit în Marea Mediterană, intitulat „Răspândirea meduzelor în Marea Mediterană şi Marea Neagră“.
Fernando Borea, autorul raportului, a atras atenţia că situaţia actuală nu este chiar o noutate pentru specialiştii din domeniul marin, creşterea populaţiei de meduze fiind un fenomen apărut în urmă cu mai mulţi ani şi sesizat în urma plângerilor turiştilor.
„În ultimul deceniu, presa a semnalat tot mai multe cazuri de turişti pişcaţi de tentaculele acestor creaturi gelatinoase. Mai multe evaluări au fost efectuate pentru a constata câţi turişti sunt înţepaţi şi cât de mult are de suferit pescuitul din cauza meduzelor“, a precizat Boreo.
Deşi existenţa meduzelor datează din antichitate, iar creaturile marine contribuie la funcţionarea normală a vieţii din ocean, în prezent, din cauza încălzirii globale, populaţia vietăţilor gelatinoase a crescut alarmant.
„Sunt plaje în Italia, mai exact cele de pe insula Lampedusa, unde anual vin 300.000 de turişti. Aceştia pot înota în mare doar o singură săptămâna din vară, atunci când apa nu este invadată de meduze“, susţine profesorul Stefano Piraino de la Universitatea Salento (Italia), citat de publicaţia „The Guardian“.
Reprezentanţii Institutului de Ştiinţă Marină din Barcelona avertizează, la rândul lor, că a