Protestele din Turcia au intrat în cea de-a şaptea zi, continuând în majoritatea oraşelor mari ale ţării. În timp ce manifestanţii cer demisia premierului Recep Tayip Erdogan, acesta se va întoarce în această seară din vizita de patru zile în nordul Africii. Evenimentele s-ar putea tensiona şi mai mult astăzi, cum a lăsat de înţeles unul dintre liderii partidului de guvernământ, AKP. Hussein Celik, vicepreşedinte al partidului, le-a cerut simpatizanţilor premierului să nu-i organizeze “o întâmpinare în forţă”. În urmă cu câteva zile, premierul turc avertizase că abia reuşeşte să-şi domolească susţinătorii pentru a nu organiza contramanifestaţii.
În Magreb, premierul Erdogan se declarase convins că situaţia se va calma până la întoarcerea sa. Şi totuşi, protestele nu numai că nu au încetat, dar au sporit în intensitate după apelul sindicatelor. Ieri, mulţimea a cerut nu doar demisia premierului, ci şi pe cea a şefilor de poliţie din oraşele unde au loc proteste masive, relatează BBC. Activiştii mai cer interzicerea gazelor lacrimogene, eliberarea manifestanţilor arestaţi, demiterea guvernatorului din Istanbul şi bineînţeles, renunţarea de a ridica vreo construcţie în Parcul Gezi. Planul de reconstrucţie a parcului a fost scânteia care a declanşat protestele.
În capitala Ankara, poliţia a folosit din nou aseară tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii. Aceştia şi-au construit baricade şi apoi le-au dat foc. Trei oameni au murit până acum şi peste 3.000 au fost răniţi. Cifrele au fost comunicate de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, dar nu au fost confirmate de autorităţi. Alte sute de oameni au fost arestaţi, 30 pentru că ar fi postat informaţii eronate pe Twitter, după cum relatează BBC.
Totuşi, în noaptea de miercuri spre joi, deşi zeci de mii de oameni au rămas pe străzi, nu s-au înregistrat violenţe. @N_P