Palatul Culturii aniversează în acest an un secol de existenţă, sărbătoare care va fi marcată sâmbătă, 8 iunie, cu ocazia unor evenimente cultural – artistice reunite în cadrul „Zilei Palatului”. Despre însemnătatea acestei aniversări ne-a vorbit Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, insituţie aflată şi ea la un moment de sărbătoare.
Reporter: Ce reprezintă Palatul Culturii pentru judeţul Mureş?
Ciprian Dobre: Palatul Culturii din Târgu-Mureş este unul din brandurile nu doar ale oraşului ci a judeţului Mureş, de a cărui valoare suntem conştienţi şi pe care vrem să îl promovăm la adevărata lui valoare. La o sută de ani de la construcţia Palatului Culturii, Consiliul Judeţean Mureş recunoaşte meritele celor care l-au clădit: proiectanţi, arhitecţi, constructori şi edili ai oraşului din acele vremuri. Celebrarea centenarului este şi un gest de respect faţă de mureşenii contemporani cu perioada de construcție a Palatului.
Rep.: Cum va fi marcată “Ziua Palatului”?
C.D.: Sâmbătă, 8 iunie, ziua care marchează exact o sută de ani de la deschiderea Palatului, organizăm mai multe evenimente, la care ne dorim să participe cât mai mulţi dintre târgumureşeni. Prima parte a zilei este dedicată elevilor, cărora le propunem un concurs în care vor descoperi cele mai interesante obiective din Palatul Culturii, urmat de o competiţie de cultură generală pentru copii, având ca temă istoria clădirii. Pentru că vrem să promovăm rolul Palatului Culturii ca principală instituție de cultură a județului Mureş, Sala Mare va găzdui un spectacol al Şcolii Populare de Arte. Seara este dedicată unui concert special de operă şi operetă, care va începe la ora 19.00 şi la care intrarea va fi liberă.
Rep.: În aceste zile, Consiliul Judeţean marchează şi o altă aniversare. Despre ce este vorba?
C.D.: În anticiparea zilei aniversare, în 7 iunie, de la