Muftii din 7 state au sosit joi, 6 iunie, la Constanţa pentru a celebra un secol de existenţă a celui mai important locaş de cult musulman din ţara noastră. La evenimentul care a cuprins şi o slujbă religioasă au participat musulmani şi creştini deopotrivă.
Moscheea Carol I, cea mai mare din România, a fost plină de demnitari care au asistat împreună la slujba oficiată joi, 6 iunie, de liderul spiritual al musulmanilor din ţară, muftiul Iusuf Muurat. „Amin“, au rostit toţi la finalul ceremonialului religios, la care au luat parte inclusiv prelaţi creştini, ai Bisericii Ortodoxe şi Catolice.
Oaspeţii au primit din partea Muftiatului Cultului Musulman din România plachete aniversare şi albumul „Moscheea Regală Carol I“, elaborat de istoricii Doina Păuleanu şi Virgil Coman la iniţiativa muftiatului.
Deşi îi era anunţată prezenţa, preşedintele Marii Adunări Naţionale a Turciei a lipsit de la manifestare. Cemil Çiçek s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, apoi a avut o întrevedere cu muftiul Iusuf Muurat. „A fost nevoit să se întoarcă în Turcia“, l-a scuzat muftiul pe demnitarul a cărui ţară se confruntă de câteva zile cu proteste violente de stradă la adresa autorităţilor. „Noi nu putem decât să ne rugăm pentru toţi, să se liniştească situaţia“, a precizat liderul musulman din România. Absenţa a fost compensată de participarea unor înalţi oficiali din 7 state, care au onorat evenimentul.
Moscheea Carol I a fost construită de Guvernul României între anii 1910 - 1913, pe vremea primului monarh al ţării şi pe locul fostei geamii Mahmudia (din care a mai rămas doar minaretul). Edificiul a fost ridicat în semn de recunoştinţă pentru credinţa şi devotamentul musulmanilor faţă de patrie. La rândul lor, musulmanii şi-au arătat gratitudinea faţă de statul român, dând moscheii numele lui Carol I, întâiul rege al ţ