Scandalul legat de arestarea preventivă a directorului general al Antenelor lui Voiculescu, Sorin Alexandrescu, pentru şantajarea şefului RCS&RDS, a certificat, din nou, practicile pe care le foloseşte "presa de mogul". La urma urmei, nu este primul caz de acest gen devenit public ori intrat în atenţia Justiţiei. Să ne amintim de OTV şi Dan Diaconescu, de cazurile Sorin Ovidiu Vântu - Sebastian Ghiţă, de stenogramele din cazul Sorin Roşca Stănescu (ajuns acum parlamentar PNL) - Bogdan Chireac - Cătălin Macovei, şeful de atunci al ANI.
Şi credeţi că alte mari trusturi de presă, aparent serioase, nu practică metoda şantajului? Poate nu atât de direct, poate nu atât de evident, ci mai degrabă sugerat, dar el există şi astfel se obţine o bună parte din publicitatea de la companii. Nu mai vorbesc de ziariştii mânjiţi şi din cauza cărora întreaga breaslă este catalogată ca atare pe nedrept.
Cazul Antena - RCS&RDS este spectaculos, însă prin maniera în care a acţionat, potrivit anchetatorilor şi stenogramelor din dosar, angajatul trustului lui Voiculescu. Pentru că, înainte de toate, Sorin Alexandrescu este un angajat al Antenelor. Iar contractul pe care voia să-l obţină de la RCS&RDS, de retransmisie a televiziunilor trustului pe reţeaua de satelit Digi, nu era, evident, în interes personal, ci unul în interesul patronatului său. În plus, presiunile la care a fost supus directorul RCS&RDS, la rândul său doar un angajat al unui alt mogul de presă, evidenţiază că pentru trustul Intact, contractul de câteva milioane de euro pe an era extrem de important. Atât de important încât este imposibil să crezi că patronatul Intact nu ştia despre acţiunile directorului Antena TV Group, lucru demonstrat chiar şi de stenogramele din dosar.
Însă şi mai spectaculos decât toate acestea este simplul fapt că dosarul penal există. Deşi deconspirarea unui a