Înainte să înalțe Statuia Libertății de pe continetul american și Turnul Eiffel din Paris, Gustave Eiffel își lăsa amprenta pe pământul românesc. Este vorba despre Hotelul Traian, considerat bijuteria orașului Iași.
Grand Hotel Traian, un simbol al Iașiului
Sursa: bzi.ro
Grand Hotel Traian
Sursa: bzi.ro
Mai puțin celebru decât Turnu Eiffel, Grand Hotel Traian este o construcție impozantă, în stil neoclasic, care a găzduit de-a lungul timpului mai multe evnimente istorice. În camerele hotelului din centrul orașului au poposit de la prinți și prințese, până la miniștri, președinți de state și oameni de cultură, scrie bzi.ro.
În 1884, a avut loc aici cea de a 21-a aniversare a Societății Literare Junimea, iar pe timpul Primului Război Mondial, aici a funcționat Guvernul României. În 1980, la hotelul lui Eiffel a fost cazată delegația care ducea Flacăra Olimpică, în drum spre Moscova.
Pe locul actualului hotel, au existat magazinele avoatului Scarlat Pastia, primarul orașului Iași în perioada1877-1879. Primarul a decis să le demoleze ca să ridice un teatru național, însă proiectul nu s-a mai concretizat. Mulțumit de calitatea podului Eiffel din Ungheni, Scarlat Pastia apelează la celebrul inginer francez Gustave Eiffel pentru realizarea proiectului.
Lucrările de construcție s-au derulat între 1879-1882, iar ca urmare a cheltuielilor foarte mari, Scarlat Pastia s-a îndatorat atât de mult, încât a fost ruinat. Pentru a-și acoperi datoriile, a fost nevoit să cedeze imobilul către societatea Creditul Urban (unul dintre creditorii săi), iar noul proprietar a transformat imobilul în hotel, care aducea venituri mai mari decât un teatru.
Ulterior, hotelul a trecut în proprietatea familiei evreiești Theitler, iar anul 1942, imobilul a fost expropriat de la moștenitorii lui Adolf Theitler. În anul 1943, Primăria Iași a renovat