Acoperişul galeriei „Constantin Brâncuşi“ din Chişinău, unde sunt expuse anual sute de lucrări şi sunt organizate expoziţii internaţionale, riscă să se prăbuşească din cauza unui balcon construit de vecinii de deasupra.
Până pe 16 iunie, centrul expoziţional „Constantin Brâncuşi“ găzduieşte Bienala Internaţională de Pictură. Pe pereţii şi paravanele instalate în sala mare sunt expuse lucrări semnate de pictori din peste 30 de state, inclusiv din ţări îndepărtate ca Japonia, Mongolia, India, Iran, Cuba sau Coasta de Fildeş. Puţini vizitatori ştiu însă că aceste panouri nu servesc doar ca suport pentru tablouri, dar şi drept camuflaj pentru găleţile şi lighenele în care se acumulează apa ce trece prin tavanul fisurat la cea mai mică ploaie. Din cauza igrasiei, mai multe bucăţi s-au desprins din plafonul de ipsos, iar prin găuri se întrevede cerul.
ŞI-A MĂRIT APARTAMENTUL CU ACORDUL UNIUNII
Crăpăturile din pod nu au nicio legătură cu starea clădirii care datează din 1990, ci au fost provocate de oanexă construită de locatarul apartamentului de deasupra. Bărbatul şi-a făcut un balcon la etajul doi al blocului de pe bulevardul Şefan cel Mare încă din 1995. Încăperea se sprijină pe câţiva pari de fier, care au format cu anii, sub greutatea construcţiei, fisuri în acoperişul galeriei, şi a acoperit sistemul de scurgere.
Veteran al războiului din Afganistan, Ştefan Matei a obţinut de la Uniunea Artiştilor Plastici, în gestiunea căreia se află galeria, permisiunea să-şi extindă spaţiul locativ ieşind cu 70 de centimetri din faţada blocului. Pictorii s-au trezit însă cu o construcţie de aproximativ 20 de metri pătraţi pe acoperiş.
„M-a rugat în repetate rânduri să-i permit să-şi construiască acest balcon. Am ripostat o vreme, până i s-au alăturat mai mulţi foşti combatanţi şi, sub presiunea lor, am fost nevoit să semnez hârtia. Îmi asum vina că @