Microsoft si FBI, ajutate de autoritatile din peste 80 de tari, au inceput o ancheta asupra unuia din cele mai mari cercuri de criminalitate cibernetica la nivel mondial, despre care se crede ca ar fi furat peste 500 de milioane de dolari din conturi bancare, in ultimele 18 luni.
Compania americana a anuntat ca Diviza pentru Criminalitate Digitala a reusit sa opreasca 1.000 de calculatoare dintr-o retea de 1.400, numita Citadel Botnets, prin care se efectuau atacurile cibernitice, relateaza Reuters.
Citadel a infectat peste cinci milioane de PC-uri la nivel mondial, si, potrivit Microsoft, era utilizata pentru a fura bani din conturile deschise in zeci de institutii financiare, inclusiv American Express, Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, PayPal, HSBC, JPMorgan Chase, Royal Bank of Canada si Wells Fargo.
Desi hackerii raman in libertate si nu sunt cunoscuti de autoritati, distrugerea retelei Citadel va afecta semnificativ capacitatea de operare.
Computerele de tip botnet sunt folosite pentru a infecta alte calculatoare, prin instalerea unor programe, fara ca utilizatorul sa isi dea seama de acest lucru, prin care PC-urile respective sunt fortate sa se supuna unor servere operate de hackeri. Acestea sunt utilizate in special pentru a comite crime financiare, pentru a trimite spam sau pentru a ataca retele de calculatoare.
Citadel este una din cele mai mari retele botnet din lume. Potrivit Microsoft, creatorul retelei s-a folosit de copii piratate de Windows, in care a integrat programe de infectare a calculatorului, folosindu-le pentru a controla PC-uri din Statele Unite, Europa de Vest, Hong Kong, India si Australia.
FBI a anuntat ca lucreaza in colaborare cu Europol si alte autoritati pentru a-i captura pe raufacatori, avand deja pregatite mai multe mandate de perchezitie.
Co