Unsprezece oameni au murit, mii de persoane au fost evacuate, zeci de localități sunt sub ape, iar Dunărea mătură totul în calea ei după ce a atins debite record din cauza ploilor torențiale ce au căzut, în ultimele zile, estul Gemaniei, Cehia, Slovacia, Austria și Ungaria. La Bratislava, orașul vechi este deja sub ape, Viena se confruntă și ea cu creșterea nivelului apelor în zona portului, în timp ce la Budapesta autoritățile au declarat stare de alertă, în așteptarea viiturii. În tot acest timp, autoritățile din România privesc cu optimism situația, declarând că Dunărea nu va depăși cotele de inundații.
Imaginile apocaliptice cu orașe întregi inundate și cu apele umflate ale Dunării măturând totul în calea lor amintesc de valurile similare de inundații cu care s-a confruntat Europa Centrală și de Est atât în 2002, cât și în 2006.
În Bavaria, două diguri de pe Dunăre și râul Isar s-au rupt, provocând inundații de trei metri în orașul german Deggendorf.
La Viena, Dunărea a atins nivelul maxim ieri, fiind inundată zona portului și restaurantele aflate pe malul fluviului, însă restul orașului nu era în pericol, datorită unui sistem de canalizare special creat pentru a face față în cazul creșterii nivelului Dunării.
În schimb, capitala Slovaciei, Bratislava a fost destul de grav afectată, în zona istorică a orașului oamenii fiind nevoiți să circule cu bărcile din cauza apelor revărsate ale Dunării.
La Budapesta, autoritățile maghiare au decretat stare de alertă din cauza viiturii de pe Dunăre ce urmează a ajunge în capitala Ungariei. Accesul pe Insula Margareta, precum și pe malurile Dunării este interzis, iar în cartierul Romai a fost amenajat un sistem de diguri mobile.
"Potrivit ultimelor date, viitura va sosi la Budapesta nu duminică, ci luni, cu un nivel de 875 de centimetri (la inundațiile din 2002, nivelul Dunării a ur