Începând de luna aceasta, divorţul pe cale administrativă, adică direct la Primărie, este mai scump, 500, faţă de 300 de lei, cât era până acum. Astfel, cei care nu au bunuri de împărţit sau copii în îngrijire pot alege să divorţeze direct la primărie, fără să mai umble prin tribunale şi să scoată şi mai mulţi bani din buzunar, fiindcă, în ciuda majorării taxei, tot la Primărie este mai ieftin.
Reprezentanţii Primăriei spun că raportul dintre divorţurile pe cale administrativă şi căsătorii este cuprins, anual, între 12 şi 14%. Dacă, acum doi, când a intrat în vigoare această măsură, doar tinerii erau cei care veneau la Primărie să îşi depună actele pentru divorţ, acum, braşoveni de toate vârstele apelează la această metodă. Cel mai recent exemplu este al unui cuplu care şi-a unit destinele în 1978, iar după 35 de ani de căsătorie, a venit la Primărie pentru a depune cererea de divorţ, ţinând cont că s-au înţeles pe cale amiabilă în ceea ce priveşte împărţirea bunurilor, iar copiii erau deja majori. La polul opus, se află doi tineri care s-au căsătorit în noiembrie, iar numai după şase luni au ales să rupă legământul în faţa ofiţerului de stare civilă. Cei care aleg să divorţeze la Primărie primesc o perioada de o lună, de la depunerea documentelor, în care au timp de reflecţie asupra deciziei. Doar un cuplu s-a răzgândit anul acesta şi a renunţat la divorţ.
Dacă în perioada 1 ianuarie – 6 iunie 2011, la Primărie se efectuaseră 400 de căsătorii şi 64 de divorţuri pe cale administrativă, în 2012, în acelaşi interval de timp, au fost efectuate 414 căsătorii şi 64 de divorţuri, iar, în 2013, 438 de căsătorii şi 54 de divorţuri.
Începând de luna aceasta, divorţul pe cale administrativă, adică direct la Primărie, este mai scump, 500, faţă de 300 de lei, cât era până acum. Astfel, cei care nu au bunuri de împărţit sau copii în îngrijire pot alege să divo