Dunărea s-a umfl at la graniţa României, dar autorităţile susţin că nu există un pericol major de revărsare. Ploi, vijelii şi risc de inundaţii în 15 judeţe Sursa: PETRIȘOR CANĂ
Veştile îngrijorătoare din Europa privitoare la viitura de pe Dunăre, care a făcut prăpăd în estul Gemaniei, Cehia, Slovacia, Austria şi Ungaria, i-au băgat în sperieţi şi pe români. Următoarea „escală” a apelor revărsate ale marelui fluviu este în România. Godul galben de ploi, vijelii şi inundaţii, anunţat de meteorologi în 15 judeţe ale ţării, a amplificat starea de tensiune.
Autorităţile vor să liniştească populaţia spunând că viitura nu va face prăpăd şi la noi. Însă, pentru mai multă siguranţă, Ministerul Afacerilor Interne a anunţat crearea unor comandamente judeţene pentru vrème rea care au intrat în stare de alertă de aseară şi până astăzi, la ora 22.00, fiind anunţate ploi, grindină şi vijelii. Şi sâmbătă va continua să plouă, dar mai puţin. „Vor fi notificate zonele de risc şi va fi atenţionată populaţia”, a explicat ministrul MAI, Radu Stroe.
Ploi, grindină şi vijelii
Mai greu va fi în patru din cele 15 judeţe: Botoşani, Suceava, Neamţ şi Iaşi, unde s-a anunţat cod portocaliu de ploi însemnate şi vijelii. În Moldova, zona Carpaţilor Orientali, nordul Dobrogei şi al Munteniei vor cădea averse torenţiale, însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Hidrologii au emis avertizare de inundaţii pe râurile mici din nouă judeţe ale Moldovei.
Unde există riscuri
Directorul ANM, Ion Sandu, a spus că pot apărea anumite pericole, local, din cauza viiturilor de pe versanţi, în localităţi izolate. „Acolo nu ai ce să faci. N-ai cum să preîntîmpini”, a spus Ion Sandu. În pericol sunt şi turiştii, mai ales cel aflaţi pe munţi sau pe malul râurilor. „Trebuie anunţaţi turiştii să nu plece pe munte în această