Profesorul universitar Vasile Șoimaru (foto) și-a prezentat volumul “Cotul Donului – 1942″. La eveniment a fost prezent și unul dintre supraviețuitorii masacrului de la Cotul Donului.
Joi, 6 iunie, Colegiul Național “Roman-Vodă” a fost gazda unui moment emoționant: lansarea volumului “Cotul Donului – 1942″, semnat de conferențiar universitar doctor Vasile Șoimaru, din Republica Moldova. La eveniment, în calitate de invitat special a fost prezent și unul dintre eroii acelui moment istoric, cetățean de onoare al comunei Miroslovești, care a luptat, a fost luat prizonier și s-a întors pe jos de la Cotul Donului.
“Cei care se așteaptă să găsească în acest volum documente istorice se înșeală. Nu am stat în arhive căutând documente. Am adus, în schimb, mărturii emoționante ale unor oameni care au fost acolo și care s-au întors din infernul numit Cotul Donului. Cartea conține mărturii dureroase legate de acele momente, dar consider că e mai bine să ne doară citind aceste lucruri decât să le lăsăm să cadă în uitare. Am fost la Cotul Donului de două ori, căutând să găsesc măcar o cruce, măcar o troiță ridicată pentru cei 150.000 de soldați români care au murit acolo. Nu am găsit-o și, de aceea, la cea de-a doua vizită a mea, am pus o cruce, legată cu tricolor, pe vârful dealului care, în acele vremuri de război, era numit «cota 194» și unde și-au dat viața mulți ostași români”, a spus autorul Vasile Șoimaru.
În numai 100 de pagini, autorul descrie tragedia bătăliei de la Cotul Donului de la sfârșitul anului 1942, începutul lui 1943, în care au căzut eroic 150 de mii de ostași români. Autorul a fost inspirat din filmul “Eroism și jertfă pe frontul de Est”, turnat în 2010 cu sprijinul Fundației Creștine “Arsenie Boca”, film în care veteranul de război Iosif Niculescu, de 96 de ani, povestește despre cele întâmplate. Cartea a fost lansată exact î