Scris de Diana Dutu - 150 de copii din judeţul Arad au fost „părăsiţi” de părinţii care au ales să muncească în străinătate. Câștigurile materiale nu vor compensa, însă, niciodată pierderile emoționale pe care le resimt acești copii.
ARAD. Nu există, la nivelul niciunei instituţii, o statistică exactă privind copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad a reuşit, totuşi, să identifice 150 de astfel de cazuri. Au fost stabilite, de asemenea, trei zone din judeţul Arad cu incidenţă mai ridicată: Curtici, Sântana-Pâncota şi Ineu.
„Identificarea acestor cazuri se realizează foarte greu. Teoretic, fiecare primărie din judeţ are sarcina de a centraliza aceste date şi să le transmită trimestrial către Direcţie. Dar, în practică, lucrurile nu stau tocmai aşa” – precizează Sorin Macovei, şef serviciu în cadrul DGASPC Arad.
În general, la „urechile” Direcţiei ajung cazurile cu probleme. Iar cele mai multe probleme apar atunci când e vorba de copii de 14-15-16 ani. Indiferent că sunt lăsaţi în grija bunicilor, a unor rude, a unor vecini sau cunoscuţi, copiii de aceste vârste sunt foarte greu de stăpânit. „Ei simt nevoia să se răzvrătească, iar cei cărora le sunt încredinţaţi nu mai reuşesc să aibă nicio autoritate asupra lor. În această situaţie intervenim noi şi, dacă suntem nevoiţi, luăm măsura de ocrotire a copilului într-un centru de plasament” – spune Sorin Macovei.
Până aici, însă, specialiştii DGASPC încearcă detensionarea situaţiei, încearcă să-i conştientizeze pe copii asupra situaţiei în care se află, iau legătura cu părinţii plecaţi… totul în ideea de a face viaţa copiilor cât mai rezonabilă cu putinţă.O poveste
Reprezentantul DGASPC Arad povesteşte unul din cazurile în centrul cărora s-a aflat un copil cu părinţi plecaţi în străinătate: „E vorba de o