Reducerea schemei de sprijin pentru proiectele in energie regenerabila ar putea duce la scaderea investitiilor in acest domeniu, iar cetatenii ar urma sa suporte costurile litigiilor cu statul, sustin jucatorii din piata.
Multe proiecte din energia regenerabila s-au realizat cu imprumuturi de la banci, iar unele societati au nevoie de credite pentru a se finanta si extinde.
"Bineinteles ca reducerea schemei de sprijin pentru energia fotovoltaica atrage dupa sine scaderea investitiilor. Pe de alta parte, tocmai declaratiile in contradictoriu si incerte din parte Guvernului cu privire la cadrul legislativ au determinat blocarea sistemului bancar din Romania. Adica, timp de 3 luni de zile, au fost refuzate finantari in acest domeniu", a declarat pentru Ziare.com Claudia Almajanu, director executiv al firmei de panouri fotovoltaice Solana Investment.
In schimb, Adrian Duguleanu, cel care detine firma de panouri fotovoltatice Philro Industrial, a precizat ca reducerea schemei de sprijin in sine este un lucru firesc, mai ales pentru sectorul fotovoltaic, unde era oferit un sprijin prea substantial, din cauza unei analize superficiale a costurilor investitionale in momentul cand a fost propusa.
Insa el deplange atitudinea ministrului Nita fata de aceasta situatie, in conditiile in care "specialistii care au propus aceasta sustinere au avut toate mijloacele si experienta altora pentru a se informa corect", a punctat Duguleanu, pentru Ziare.com.
"Nu asa trebuie sa procedeze un ministru al unui guvern care este interesat de investitii pe termen lung in tara sa. Ce credibilitate are o tara care propune o lege care atrage investitori, iar la mai putin de un an de la intrarea sa efectiva in vigoare o schimba si chiar ...rade de investitorii care s-au lasat amagiti? Chiar daca modificarea este fireasca, altul trebuia sa f