Zeci de maramureseni au ajuns pe patul spitalului dupa ce au consumat ciuperci care s-au dovedit otravitoare. Unii au povestit ca au cumparat hribe sau oite de pe tarabele din piete, insa altii au cules cu mana lor buretii din padure si tot s-au imbolnavit. Medicii baimareni au semnalat ca numarul pacientilor internati ca urmare a intoxicatiilor a crescut foarte mult in ultimele saptamani si ca multe dintre metodele folosite in popor pentru verificarea ciupercilor otravitoare nu sunt de fapt sigure pentru sanatate.
Unii maramureseni cred ca odata fierte si aruncata prima apa, ciupercile isi pierd din toxine . Specialistii de la Spitalul de Boli Infectioase din Baia Mare contrazic insa aceasta opinie si subliniaza ca persoanele care merg pe o astfel de idee isi risca pur si simplu viata. Medicii au explicat faptul ca toxinele sunt „desfacute” doar de acidul gastric din stomac si ca o ciuperca otravitoare va fi periculoasa indiferent de modul in care este gatita.
„ Unele persoane spun ca daca punem argint pe ciuperca si daca argintul se innegreste, atunci acea ciuperca este otravitoare . Nici aceast lucru nu este adevarat. Deci mare atentie ce fel de ciuperci consumati. Daca nu le cunoasteti bine, nu le consumati”, a precizat medicul primar Zenovia Pop.
Specialistii de la Boli Infectioase, care preiau cazurile de intoxicatie cu ciuperci, arata ca in cazul in care apar probleme dupa consumul unor asfel de produse se impune o prezentare urgenta la medic. Starile de greata, ameteala sau transpiratiile sunt primele simptome care pot sa apara in astfel de cazuri.
“Simptomele se instaleaza foarte repede. Este vorba despre intervale de cateva ore, in care apar starile de greata, de voma, senzatie de ameteala si transpiratie iar daca preparatul este consumat de catre toti membrii familiei, atunci cu siguranta toti membrii respec