Premierul Recep Tayyip Erdogan se intoarce joi in Turcia, unde se va confrunta cu protestatarii care ii cer demisia, noteaza Reuters. Cele cinci zile de proteste au lasat in urma doi morti si circa 4.000 de raniti.
La intoarcere din vizita oficiala in Africa de Nord, Erdogan ar putea fi nevoit sa isi ceara scuze pentru modul in care politia a tratat protestatarii si sa ia masuri in acest sens.
Potrivit Al Jazeera, 34 de protestatari, care au fost arestati pentru ca au incurajat demonstratii pe Twitter, au fost eliberati.
In lipsa lui Erdogan, vicepremierul Bulent Arinc a avut un ton conciliant cu protestatarii, cerandu-si scuze pentru felul in care politia a tratat miscarea initiala, pasnica, de protest din piata Taksim si a avut o intalnire cu reprezentanti ai demonstrantilor, in care i s-a cerut concedierea celor care au ordonat masurile violente.
Dupa Istanbul, miercuri seara, politia a tras cu grenade lacrimogene si a folosit tunuri de apa si la Ankara pentru a dispersa manifestantii veniti sa participe la o vasta miscare de contestare impotriva guvernului, scrie AFP.
Acest nou puseu de violenta vine dupa ce mii de sindicalisti au invadata piata Kizilay, din centrul capitalei Ankara, pentru a cere demisia premierului Recep Tayyip Erdogan.
Ambulantele au evacuat cel putin patru persoane.
Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste miscari islamiste. Saptamana trecuta, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vanzarea si consumul de bauturi alcoolice in intervalul orar 22.00 - 6.00, o situatie care a nemultumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamista, Erdogan a dat asigurari ca este determinat sa respecte caracterul laic al statului turc.
Intr-un discurs sustin