Astăzi, se deschide Festivalul Internațional de Teatru cu un extraordinar foc de artifi cii care va dura un sfert de oră, înainte de miezul nopții
Festivalul Inter na ţional de Teatru de la Sibiu este o poveste care începe cu „A fost odată...”. A fost odată, acum 20 de ani, un grup de câţiva oameni, condus de Constantin Chiriac, care au visat să înfiinţeze un festival. Că acest festival a ajuns între timp cel de-al treilea ca importanţă şi mărime din Europa, după Edinburgh şi Avignon, e parte din frumuseţea şi nebunia poveştii. Atunci, la prima ediţie din 1993, nu au fost fonduri suficiente pentru asigurarea cazării invitaţilor în hotelurile din Sibiu şi a mesei la restaurante.
„Era martie şi erau troiene de zăpadă. Pentru mulţi care nu văzuseră zăpadă decât în filme, România părea o ţară fascinantă. La prima ediţie, oaspeţii au purtat usturoi în buzunare, ca să se protejeze de vampiri”, povestesc organizatorii.
„M-a costat viaţă, timp...”
„Au fost momente cumplite, de trei ori mi-am pus casa amanet. Am pornit de la nimic, un festival cu trei ţări şi opt spectacole şi am ajuns la sute de evenimente. Dar nu m-am plâns şi nu mă voi plânge. Toate au fost formatoare, din toate am învăţat”, spune Constantin Chiriac, directorul FITS: „Am câştigat un mare festival. M-a costat viaţă, timp…”
Ediţia aniversară din acest an se desfăşoară sub genericul „Dialog” şi aduce la Sibiu, timp de zece zile, unele dintre cele mai importante nume ale scenei internaţionale ale momentului, ţara invitată fiind Franţa: „Divina Comedie” pusă în scenă de celebra companie Meno Fortas, în regia unuia dintre cei mai mari regizori ai lumii, Eimuntas Nekrosius, coregrafa Sasha Waltz, la fel de celebrul Théâtre du Soleil al lui Ariane Mnouchkine, Théâtre de l’Europe Odéon, şi multe altele.
Se joacă peste tot
Timp de zece zile, tot Sibiul va deveni o scenă pentru su