Prin noua Constituţie, numărul deputaţilor nu poate depăşi 300, iar cel al senatorilor nu este precizat. În 2009, românii au votat la referendum că numărul total al aleşilor nu poate depăşi 300.
Comisia pentru revizuirea Constituţiei a aprobat joi amendamentul formulat de grupurile parlamentare ale PSD potrivit căruia numărul deputaţilor nu va putea depăşi 300. La acest număr se adaugă reprezentanţii minorităţilor naţionale. Senatorii vor reprezenta regiunile administrativ-teritoriale, iar numărul lor nu va fi precizat în Constituţie.
În favoarea acestui amendament s-au exprimat parlamentarii PSD, PNL, în timp ce parlamentarii PDL şi PPDD s-au abţinut, fiind întrunite 15 voturi „pentru“, unul „împotrivă“ şi două abţineri. Potrivit Constituţiei în vigoare, numărul parlamentarilor se stabileşte prin lege.
Decizia de ieri a Comisiei Constituţionale reprezintă o acceptare parţială a rezultatului referendumului din 2009, când românii au optat pentru un Parlament care să aibă, în total, maximum 300 de parlamentari.
De altfel, în cursul dezbaterilor a fost respins un amendament al PDL potrivit căruia numărul total al parlamentarilor nu poate depăşi 300. „Numărul parlamentarilor se stabileşte prin legea electorală, în raport cu populaţia ţării şi nu poate depăşi 300 de persoane“, a fost propunerea PDL, care a întrunit două voturi „pentru“, din partea PDL şi PPDD, în timp ce PSD şi PNL s-au împotrivit. Reprezentanţii PSD şi PNL şi-au justificat atitudinea prin faptul că referendumul din 2009 a avut caracter consultativ.
Prin decizia de ieri, Parlamentul poate ajunge la peste 400 de membri: 318 de deputaţi, (300 aleşi din partea partidelor şi 18 de la minorităţi) în timp ce în USL se vehiculează, neoficial, cifra de 80 de senatori, reprezentanţi ai regiunilor.
Pe de altă parte, decizia de ieri a Comisiei va duce la reducerea numărului de par